- See more at: http://blog.ahmadrifai.net/2012/01/pasang-script-dilarang-klik-kanan-pada.html#sthash.7XbUwK9v.dpuf Jom Bergaya dengan Cara Hidup yang Sihat: VITAMIN YANG TIDAK BOLEH DI AMBIL OLEH IBU MENGANDUNG

Sunday, 18 December 2016

VITAMIN YANG TIDAK BOLEH DI AMBIL OLEH IBU MENGANDUNG

Beberapa produk Shaklee tidak sesuai untuk di amalkan oleh ibu mengandung. Di sini, saya akan senaraikan dan terangkan serba sedikit sebab ibu mengandung tidak digalakkan pengambilan sesetengan vitamin-vitamin tersebut.

VITAMIN SHAKLEE YANG TIDAK BOLEH!

Antara vitamin-vitamin yang ibu mengandung perlu elakkan adalah:-


 • Alfalfa complex
 • DTX complex
 • Collagen powder
 • Garlic Complex
 • Herblax
 • Lecithin
 • Caratomax
 • Nutriferon
 • Vitamin E complex
 • GLA complex
 • Vivix


KENAPA VITAMIN DI ATAS TIDAK BOLEH DI AMALKAN?

Vitamin-vitamin di atas adalah bersifat antioksidan yang tinggi seperti Vitamin E, Caratomax, GLA dan nutriferon. 

Ada juga yang bersifat panas seperti Garlic, Ginger, Alfalfa dan Vivix
Memang tidak digalakkan untuk ibu-ibu mengandung bagi mengelakkan dari memberi kesan yang kurang baik pada bayi. Walau bagaimanapun, jika ada keperluan untuk mengambil, anda perlulah merujuk dan mendapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu. Mereka lebih arif untuk menentukan setiap keperluan tubuh badan anda.


APA VITAMIN YANG SESUAI BAGI IBU HAMIL?

Ringkasnya:

ESP : Protein soya untuk mebekalkan tenaga dan baiki sel-sel rosak. Soya non-GMO ni sangant bagus dan rasanya juga sedap. Ramai customer yang 'declare' kulit baby jadi halus dan gebu bila ESP diamalkan ketika mengandung.

B Complex : Kandung asid folik penting untuk perkembangan saraf, sel otak, tulang belakang, organ, kulit dan tulang-tulang bayi. 

Vitamin C : penting untuk imunisasi dan penjagaan kulit. Perubahan hormon ketika mengandung mungkin ada ibu-ibu mengandung mengalami kulit berjerawat, kulit kusam dan sebagainya. Walapun Vitamin juga bersifat antioksidan, tetapi kadar antioksidannya tidak lah setinggi Vitamin E dan A. Boleh diambil oleh ibu-ibu mengandung.

Vita-Lea with iron formula : 
mengandungi semua kandungan vitamin dalam jumlah yang kecil. Diformualsikan bersama iron untuk membantu pembentukan hemoglobin dalam darah. Bagi sesiapa yang mengalami masalah low Hb, sangatlah digalakkan pengambilan Vitalea ini.

OsteMatrix : Mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kalsium sangat penting untuk ibu mengandung kerana ketika mengandung, kalsium diserap oleh baby. Kerana itulah badan sering saring, gigi rosak dan lain-lain lagi. Yang paling penting masa nak meneran baby keluar kerana memerlukan sepenuh tenaga dan kudrat sampai bagi effect pada tulang-tulang dan urat-urat ibu. Oleh itu, pastikan kalsium diambil untuk mengelakkan dari tulang cepat reput.

OmegaGuard : Ini biasa diambil pada trimester 2 dan 3 bagi perkembangan otak bayi.

shakleesuzeng@yahoo.com