- See more at: http://blog.ahmadrifai.net/2012/01/pasang-script-dilarang-klik-kanan-pada.html#sthash.7XbUwK9v.dpuf Jom Bergaya dengan Cara Hidup yang Sihat: TIUB FALLOPIO TERSUMBAT, PUNCA TIDAK HAMIL?

Wednesday, 15 February 2017

TIUB FALLOPIO TERSUMBAT, PUNCA TIDAK HAMIL?

Tiub Fallopio Tersumbat

Umum mengetahui wanita mempunyai dua tiub fallopio. Kiri dan juga kanan. JIka keduanya berfungsi dengan baik, bermakna peluang untuk anda hamil 100% (jika suami isteri tiada masalah lain). Jika salah satu rosak, tersumbat atau terpaksa dibuang, peluang kehamilan anda akan drop kepada 50% peluang.

Banyak juga tu kan? Jadi sudah semestinya kita inginkan kedua-duanya berfungsi dengan baik.

Bagaimana Tiub Fallopio Boleh Tersumbat?

Tiub fallopio boleh tersumbat dalam dua keadaan, samada secara separuh atau secara total. Jika anda mengalami tiub separuh tersumbat, anda mungkin akan berdepan dengan kehamilan luar rahim.

Apa yang bahaya mengenai kehamilan luar rahim ialah persenyawaan akan berlaku di tiub dan embrio akan membesar di kawasan yang tidak sepatutnya. Apabila tiub tidak lagi mampu untuk menampung janin, kandungan ini akan gugur pada minggu ke tujuh hingga sembilan.

Apa yang membimbangkan kandungan luar rahim akan menyebabkan tiub yang mengandungi janin yang gugur itu terpaksa dibuang sekiranya ia rosak secara sepenuhnya.

SAda kes yang mengalami tiub tersumbat yang terpaksa dibuang tiubnya akibat daripada kandungan luar rahim. Ia dibuang bagi menyelamatkan nyawa si ibu, supaya tidak mengalami pendarahan heavy dan jangkitan kuman.


Kebanyakan tiub fallopio boleh tersumbat akibat daripada jangkitan kuman daripada serviks atau rahim. Ia merebak masuk ke dalam pelvis. Apabila penyakit semakin kritikal, anda akan merasa lemah, keputihan yang berbau sangat busuk dan demam.

Rawatan Untuk Wanita Yang Mempunyai Tiub Tersumbat

JIka anda pergi berjumpa doktor, ada beberapa prosedur yang perlu anda ikut. Doktor terlebih dahulu akan scan dan menganalisa keadaan tiub anda.
Sekiranya sumbatan itu tidak teruk, doktor akan melakukan prosedur HSG untuk membersihkan tiub tersebut dan melihat kawasan tiub yang tersumbat. Proses ini memakan masa lebih kurang 30 minit.

Ketika proses ini, spekulum akan diletakkan di dalam faraj dan tiub plastik akan dimasukkan ke dalam bukaan serviks. Ketika proses ini beberapa gambar x-ray akan diambil untuk menilai keabnormalan pada tiub dan rahim.
JIka keputusan x-ray mendapati tiub anda tersumbat, pembedahan micro akan dilakukan. Jika pembedahan micro juga tidak berjaya, doktor akan sarankan anda melakukan IVF yang kosnya mencecah ribuan ringgit.
Saya ada juga terbaca kos untuk sekali appoinmen sahaja mencecah rm200. Mungkin jika pembedahan dilakukan, kosnya akan semakin meninggi.

Rawatan Alternatif Untuk Tiub Fallopio Tersumbat

Bagaimana jika saya cadangkan kepada anda satu alternatif yang tidak menyakitkan dan membebankan anda untuk merawat tiub fallopio yang tersumbat?

Sebenarnya di Shaklee kami ada satu minuman botanik yang mempunyai anti oksida yang sangat tinggi dinamakan Vivix. Vivix mempunyai kemampuan luar biasa untuk membantu merawat penyakit-penyakit kronik termasuk tiub fallopio tersumbat.


Ia bertindak dengan mengurangkan parut tisu yang biasanya menjadi punca tiub boleh tersumbat. Tisu inilah yang menyebabkan sperma tidak boleh lalu untuk bersenyawa. Jika parut tisu semakin lama semakin kurang, ia akan memudahkan laluan sperma ke sel telur dan bersenyawa di tempat yang sepatutnya. Jadi potensi kehamilan luar rahim akan berkurang.
Vivix juga mampu merangsang pengeluaran sel telur wanita (ovum) yang sihat dan berkualiti. Ia akan menjadikan proses persenyawaan akan lebih mudah.
Akhir sekali, salah satu fungsi utama vivix ialah cell renewal di mana ia akan membantu memusnahkan sel-sel yang rosak di dalam badan kita, termasuk di kawasan tiub dan menggantikan sel yang sihat dan berkualiti. Oleh itu tiub anda akan lebih sihat, makin berkurang kawasan yang tersumbat dan lebih bersedia untuk hamil.

Ingin Mencuba Vivix Setelah Lama Berusaha?

Saya sangat mencadangkan penggunaan vivix untuk cubaan hamil. Vivix akan membuatkan badan anda lebih bersedia untuk menjalani proses kehamilan.Mahal? Saya rasa harganya berbaloi dengan manfaat yang anda bakal perolehi. Satu appoinmen berjumpa doktor pun bernilai RM200. Apatah lagi jika prosedur lain yang terpaksa dibuat. Jadi memang tidak rugi jika anda mencuba Vivix sebagai salah satu ikhtiar.

Jangan bertangguh lagi untuk dapatlan cahaya mata. Kesuburan akan semakin rendah apabila umur sudah semakin lanjut. Bertindak segera supaya anda tidak menyesal di kemudian hari.Sebarang pertanyaan, pengambilan suplemen mengikut bajet anda, cara dan perbincangan,
bolehlah hubungi saya :)


Shaklee Independent Distributor 912405
011-1067.1067 (SUZANA)
011-1067.1067 (SUZANA)
011-1067.1067 (SUZANA)
shakleesuzeng@yahoo.com