- See more at: http://blog.ahmadrifai.net/2012/01/pasang-script-dilarang-klik-kanan-pada.html#sthash.7XbUwK9v.dpuf Jom Bergaya dengan Cara Hidup yang Sihat: 08/12/13

Monday, 12 August 2013

OMEGA GUARS VS LECITHIN (UNTUK KURUS, MANA LEBIH BAIK)

OK hari ini saya nak bereksperimentasi tentang Omega Guard vs. Lecithin.

Kedua- dua ini sangat disarankan dalam proses 'pembakaran lemak'. Benar tak kedua- dua ini berupaya membakar lemak seperti semasa kita sedang bersenam? patut ambil Lecithin sahaja atau Omega Guard sahaja atau kedua- duanya sekali?

menarik kan?

Saya pada asalnya ingat fungsi mereka berdua adalah sama. cuba lihat eksperimen di sinitetapi rupanya fungsi mereka tidak sama ya kawan- kawan..

Lecithin yang berasal dari minyak biji soya berfungsi mengemulsi lemak dan memastikan lemak kekal di dalam sistem digestive dan tidak memendapkan diri ke dinding membran menjadi lemak kental.


Jadi apa itu 'mengemulsi lemak'?

emulsi lemak bermaksud lemak itu dipecahkan molekulnya kepada lebih kecil supaya ia lebih mudah bergerak di dalam sistem digestive. (Lihat gambar eksperimen di atas)

jadi secara logiknya Lecithin berupaya membasmi lemak yang kita makan sewaktu itu. dan bukannya 'membakar' lemak sedia ada yang sudah terkumpul di dinding membran.

so boleh kurus ke?
 terpulang. kalau tiada lemak termendap, maka kuranglah lemak terkumpul. you will either maintain berat atau hilang berat. customer saya ramai yang kurang berat, ada juga yang maintain sahaja tak turun- turun.

so Lecithin bukan lah pembakar lemak. dia adalah pengemulsi lemak. kamu perlukan sesuatu untuk keluarkan lemak yang telah teremulsi, iaitu Herblax atau Alfalfa.

That might work for slimming, and might NOT work.

So Let's see if Omega Guard also functions the same way.


Omega Guard tidak mengemulsi lemak tetapi fungsi fish oil membantu pembakaran lemak termendap..haa nampak tak macamana kalau Lecithin dan Omega digabungkan.

Macamana Omega Guard membantu pembakaran lemak?
  •  fungsi Omega 3 melancarkan perjalanan darah ke otot ketika bersenam. maka lebih banyak pembakaran lemak akan berlaku.
  •   Omega 3 berfungsi menghalang pembentukan lemak - maka ia tmbah metabolism- maka bakar lemak
  • Menghalang penghasilan hormon cortisole yg menggalakkan penyimpanan lemak
  •  Memperbaiki kadar gula dalam darah - beri lebih tenaga utk bersenam
  •  Menambah kadar penghasilan serotonin - kimia otak yang buat kita rasa kenyang - so boleh control makan.
  •  pengambilan omega3 akan membantu tahap insulin berada pada 50% kurang dr kebiasaan. bila thp insulin rendah pembakaran lemak akan berlaku. insulin rendah juga bntu kawal gula...maka gula/karbo tak jd lemak.

credit to : http://undomesticated.blogspot.com/2013/04/bakar-lemak-omega-guard-atau-lecithin.html

 Rasa kurang faham? boleh hubungi saya, whatsapp atau sms saya :)

Shaklee Leader Anda 912405
010-966 2965 (SUZANA) 
shakleesuzeng@yahoo.com