Bila pelanggan mula
bertanya.. "betul ke omega shaklee ni boleh menghakis??? saya
tengok demo yang dibuat oleh dealer produk A****. dealer tersebut membuat
eksperimen ke atas omega keluaran produk A dengan Omega Shaklee dengan
meletakkan kedua-duanya ke atas pinggan polisterin. keputusannya omega shaklee
telah menghakis polisterin tersebut sedangkan omega A tidak... alamak takut lah
nak makan omega shaklee ni... "
Ok.. sebagai pengedar sah
shaklee saya pun dengan tenangnya & ala-ala saintis gitu telah mengambil
dua bekas polisterin. Saya isi dengan air dan kemudiannya meletakkan 5biji
Omega brand XX dalam satu polisterin tersebut manakala satu lagi saya letakkan
1biji Omega brand Shaklee. 1 biji sahaja ya.... Eksperimen ini untuk
menunjukkan tindakbalas omega dengan polisterin tersebut.. Air digunakan kerana
dealer produk A**** tersebut juga menggunakan air. Jadi saya ingin menunjukkan
perbandingan yang sama..
Ni gambar permulaan ujian
tersebut. Sebelah kiri diletakkan 1biji Omega Shaklee manakala sebelah kanan
5biji Omega XX...
Selang 5 minit omega
shaklee masih kelihatan segar manakala omega XX telah mengecut.
Selang 30 minit kedua-dua
Omega tersebut telah melarut... Nampak tak polisterin omega shaklee tu ada
sedikit terhakis????
Selang 45 minit....
tada... polisterin omega shaklee telah berlubang2 dan terhakis sedangkan omega
XX tidak...
Omega Shaklee
Omega XX
Anda menjadi semakin
takut??? Hanya 1 biji sahaja sudah boleh tembus??? Macam asid la pulak boleh
menghakis ni.. Alamak habis lah usus....
Sebenarnya kenapa ini
berlaku dan adakah ianya betul-betul ‘menghakis?’ Benarkah ianya berlaku
disebabkan tindakan kimia atau chemical reaction?
Fahami konsep ni:
Polisterin ialah non-polar polimer dan fish oil pula
adalah non-polar liquid. Hampir semua jenis minyak, termasuk minyak ikan boleh
melarutkan polisterin dari bentuk solid-liquid. Proses ini bukannya ‘chemical
reaction’ ianya sekadar solvent-type action.Contohnya lah..macam kita
larutkan gula dalam air..bukan tindakbalas kimia pun..dan makin panas, makin
cepatlah ia larut..sebab tu jugaklah kalau experiement kat atas tadi dibuat
dengan air suam, lagi lambatlah kesannya..kalau air panas, cepat lah kesannya..
Jadi, dalam hal ini,
minyak ikan adalah non polar solvent yang boleh melarutkan non polar
polymer. Itu sahaja..
Adakah ianya berbahaya?
Tak bahaya ya..sebab
ianya bukan chemical reaction pun..Lagi pun tubuh kita bukan non polar polimer
hehe
Tapi kenapa yang sebelah
kanan tu tak melarutkan polisterin tu sedangkan itu pun minyak ikan juga?
Ok, disini penjelasannya
bergantung kepada seasli mana minyak ikan tersebut..or how
pure the fish oil is.
Lazimnya minyak ikan
biasa hanya melalui proses penyulingan untuk menyingkirkan bendasing
(impurities) dan mengasingkan minyak ikan dari ikan tersebut. Dengan proses
yang ringkas ini, minyak ikan yang diperolehi pastinya kurang berkualiti kerana
lemak tepu masih ada dan belum disingkirkan dan minyak ikan pada peringkat ini
masih dalam bentukkompleks, dan pastinya sukar diserap oleh badan. Sebab
itulah ianya mengambil masa yang lama untuk melarutkan polimer tadi walaupun
pada suhu yang tinggi.
Berbeza dengan minyak ikan
yang berkualiti tinggi, minyak ikan ini melalui prosespenyulingan kedua atau
berperingkat untuk menyingkirkan lemak tepu dan lemak selain Omega-3 fat.
Proses ini sangat penting kerana melalui proses inilah bendasing seperti
merkuri dan logam berat (mercury and heavy metal..bukan rock band tu ye)
daripada ikan. (ini yang kalau kita terlalu banyak ikan, kita bukan shj dapat
omega, merkuri semua sekali masuk kedalam sistem badan..sebab tu disyorkan
ambil supplement)
Minyak ikan ini berada
dalam bentuk yang lebih ringkas, asli, dan tinggi dengan Omega 3..dan
tindakbalasnya pun lebih cepat. Sebab tu cawan belah
kiri tadi cepat terlarut..
Ringkasnya, lebih pure
minyak ikan tu lebih cepat tindakbalasnya.
Ok bab2 hakis menghakis
tadi dah clear kan? Nak go details boleh..tapi nanti kena keluar chemical bond
lah chemical fomula la..pening nanti semua orang..so itu yang adaa dapat
ringkaskan lah.
Bagaimana dengan Shaklee
omega guard?
Kalau tengok gambar kat
atas tadi memang tembus lah pinggan tu..Tapi jangan risau, itu membuktikan yang
omega Shaklee ni solvent yang bagus dan pure..Betul ke pure? Nantikan saya
upload video..(penyulingan bukan dua tapi tripple molecular distillation!)
credit : http://princessfisya.blogspot.com/2012/11/minyak-ikan-menghakis-kenali-minyak.html
Nak Jadi, anda lihatlah sendiri perbezaan Omega Guard Shaklee dengan Omega jenama lain. Hanya sebiji, sudah nampak kesannya. Mahal? Anda nilai lah sendiri. Kalu jenama yang lain murah, tp lambat kesan positif kita perolehi. Murah tetapi kandungan omega-3 untuk setiap biji adalah sedikit berbanding Omega Guard Shaklee.
Shaklee Leader Anda 912405
011-1067.1067 (SUZANA)
shakleesuzeng@yahoo.com
No comments:
Post a Comment